Translate

søndag 2. september 2012

En liten rødstrømpe oppskrift


Her i huset er julegaveplanleggingen godt i gang:)
En ting som alltid er populært blant de som ikke strikker selv er hjemmestrikkete sokker og strømper, og et par som er ferdig er disse røde sokkene med minifletter.
For en gangs skyld har jeg til og med husket på å skrive ned hva jeg gjorde, så tenkte jeg skulle dele videre til inspirasjon. Men jeg har ikke allverdens erfaring med å skrive ned oppskrifter så håper dere klarer å skjønne hva jeg mener nedover:)God strikklyst alle sammen:) Røde strømper              
(ca. skostørrelse 35 til 37)
Østlandsgarn fra Gjestal, ca. 2 ½ nøste
Strømpepinner nr. 4

Legg opp 48m på strømpepinner nr. 4,
og start med å strikke rundt på vrangborden, 1r- 1vr, til denne måler ca. 7cm (eller ønsket lengde).
Strikk 1 omg rett før du starter med miniflettemønstret.

Miniflettemønster:
1.omg: 2m vr - 2m r - 2m vr, gjenta disse 6m ut omg.
2.omg: 2m vr - ta første rettmaske over på høyre pinne, strikk neste rettmaske (garnet følger bak), stikk venstre pinne inn i masken du tok løst av, trekk masken over rettmasken som er strikket og strikk denne masken rett – 2m vr, gjenta disse 6m ut omg. Strikk miniflettemønster til sokken måler ca. 20cm fra der vrangborden sluttet (eller ønsket lengde).

Nå skal du strikke hælen, og hvis du vil gjøre det slik jeg gjør så fortsetter du slik:
Sett de 12 siste maskene og de 12 første maskene på en pinne, dette er de 24 maskene som skal bli til selve hælen, og disse skal nå strikkes rett både på fremside og bakside (rillestrikk). De andre maskene lar du bare være på pinnene sine eller setter over på en tråd. Strikk to pinner rett frem og tilbake (er lik en rille). Neste pinne strikkes rett, men snu når det er en maske igjen. Gjør det samme tilbake. Neste pinne snur du når du har to masker igjen, osv. Gjenta dette til du har 12 masker igjen som er strikket, og 6 masker på hver side som er blitt «holdt tilbake», til sammen 12 masker.
Nå skal det strikkes rett på fremsiden, og vrang tilbake. Samtidig for hver pinne du strikker tar du med en maske av de maskene som er blitt holdt tilbake. For å unngå hull kan det lønne seg å plukke opp en maske i mellom den siste masken på pinnen og den masken som tas med. Denne masken strikkes sammen med den masken du tar med. Når alle maskene som er blitt holdt igjen er tilbake på pinnen (siste pinne skal være en vrangpinne), fordeles disse maskene tilbake på to pinner og man er tilbake med å strikke rundt med alle maskene.

De maskene som nå er rettmasker og utgjør undersiden av sokken, forsetter du å strikke rett. Maskene som er på sokkens overside forsetter du flettemønstret på. Strikk til sokken måler ca. 17cm fra siste rille på hælen (målt på undersiden).  Fra nå strikkes alle masker rett, pass på at du avslutter flettemønstret etter en 2. omg av dette.

Felling til tå:
En omg rett, deretter strikkes: 4m rett-2m sammen, gjenta ut omg.
En omg rett, deretter: 3m rett-2m sammen, gjenta ut omg.
En omg rett, deretter: 2m rett-2m sammen, gjenta ut omg.
En omg rett, deretter: 1m rett-2m sammen, gjenta ut omg.
En omg rett, deretter: 2 og 2m sammen, gjenta ut omg.
De resterende maskene trekker du en tråd igjennom som strammes og festes.

2 kommentarer:

 1. Nydelege strømper du har strikka :) Eg har aldri strikka strømper med mønster, men jammen er det fint. Takk for at du deler oppskrift. Kunne tenkt meg og prøvd den viss tida strekk til. Ha ein fin kveld :)

  SvarSlett
 2. Det er alltig gøy å få strømper og sokker som gave :)

  Disse du laga er veldig fine :)

  Er sikker på at det er flere som skal nyte oppskriften! ;)

  Jeg selv er ikke så flink til slik strikking, men digger det! :D

  SvarSlett

Jeg blir alltid glad for hyggelige kommentarer:)